360 fokos fotózás, gömbpanoráma fotók készítése

360 fokos kamera

2016-os év újdonsága, hogy megjelent rengeteg 360 fokban fotózni képes kamera, ami az eddig igencsak költséges gömbpanoráma fotózást forradalmasította. Olvasd el elemző összehasonlításunkat!

 

 

360 fokos képek felhasználási területei:

 • ingatlan fotózás
  • airbnb, booking, kiadásra szánt lakások, pici szobák bemutatása
  • étterem, szálloda referencia képek
 • cégbemutató fotózások
 • rendezvény képek készítése

360 fokos képek korlátai

 • nem ideális rossz fényviszonyok között

360 fokos képkészítési módok összehasonlítása

Napjainkban három módszerrel készíthetőek 360 fokos felvételek. Az újabb mobiltelefonokkal egy applikáció segítségével bárki készíthet gömbpanoráma képet. Ezek elkészítése meglehetősen időigényes, mivel több tucat kép egybeszerkesztésével készül. A sok illesztés miatt a végeredmény erősen kifogásolható.

A 360 fokos kamerákkal készített képek általában 2 db 180-nál nagyobb optikával, egy időpontban készült felvételek egybeszerkesztésével történik. Ezek feldolgozása készülhet asztali gépen, vagy mobileszközön. Az illesztések alapból is majdnem tökéletesek, de utólag jelentősen javíthatóak is. Azt gondoljuk, hogy a számos előny (videófelvétel, mozgások, emberek megörökítése) feledteti a friss technológia kiforratlanságával járó néhány hátrányt. 

A legprofibb, de egyben legköltségesebb megoldás a már évek óta, erre szakosodott fotósok által használt metódus: profi lencsék, állványok, precíz számítások és rengeteg utómunkával készült gömbpanoráma képek. Feldolgozásukhoz költséges szoftverek kellenek. Az ár mellett hátránya, hogy emberek, mozgások nem kerülhetnek a képekre.  

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk vizuálisan a főbb különbségeket!

 
képminőség      
korlátok      
árak  minimális ideális  drága 
feldolgozási idő  nincs ideális  nagyon sok 
utómunka  korlátozott  ideális nagyon sok 
ár/érték arány      
 emberek, mozgások fotózása      
 mozgókép készítés lehetősége  

 

 

 

 

 

 

Az eszköz megjelenésével számos új megjelenítés is mód is elérhetővé vált. Ajánlott például a VR szemüveg használata a 100%-os élményhez. Ezek ára az 500 Ft-os papírból készült Cardboard-tól a profi több százezer forintos VR sisakokig terjed. Ideális választás 10-20 ezer forint közötti megjelenítő. A képeket és felvételeket nagyszerűen kezeli már a Facebook és a Youtube is, tehát nem okoz nehézséget a képek megmutatása. Sőt természetesen honlapokba is ágyazhatóak a felvételek, mivel a böngészők is simán kezelik a felvételeket, így nincs kizárva senki a képek videók megnézéséből.

2016 nyarán elkezdtük tesztelni a megoldásokat, így 2016-ban bevezető áron vállaljuk 360 fokos képek és gömbpanorámás felvételek készítését.

A lenti képek 360 fokos felvételekből készült látványfeldolgozások.  

Ez pedig egy forgatható, körbenézhető 360 fokos gömbpanoráma fotó

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Kapcsolatfelvétel

 • Studiónk címe:
  1165 Budapest,
  Újszász u. 45/B T épület "Garázs"
 • Telefon:
  +36 (70) 627-1710
 • e-mail:
  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 • cégadatok:
  HU27917394-2-42 - BDPST Marketing Kft.

Ingatlan.lap.hu | Szorolap.lap.hu | Reklam.lap.hu

Pinterest